Categories

13 portioner mat, 7 burkar fruktpuré.

Ja, det var vad jag fick ihop ikväll. Efter en dag fylld med kalasande och tårtätande kände jag att jag hade så mycket energi över så jag fick sådan lust att stå och göra en massa storkok ;-) Nej nu ljuger jag, fy så trött jag var ikväll, men ack så gott det har doftat i hela huset. För mig är det lite rogivande att få stå i köket och pyssla efter en hel dag med stoj och stim.

I veckan har köttfärsen varit billig på ica, så det blev två grytor med just köttfärs.

Först blev det en gryta med blomkål som vi fick med ekolådan denna veckan.

1 del nötfärs

1 del potatis

1 del grönsaker (blomkål och gul lök)

dill

peppar

vatten

Skala potatisen, skär allt i grova bitar och lägg i järngryta tillsammans med dill och peppar, täck med vatten, koka i minst 30 min, rör i grytan lite då och då. Jag tror min gryta fick koka i ca 1 timme. Ju längre grytan får koka, dessto lättare är det att få bra konsistens när man mixar maten.

Mixa allt med stavmixer till lagom konsistens. Denna rätt kan du ge från att ditt barn börjat äta hela portioner mat.

Nästa färsrätt blev med pasta, ungefär samma recept finns HÄR, idag använde jag lite överblivna lasagneplattor som jag bröt sönder i småbitar innan kokning.

1 del nötfärs

1 del pasta

1 del grönsaker (squash, rödlök och vitlök)

tomatpuré

oregano, basilika

vatten

Hacka grönsakerna grovt, ha ner alla ingredienser i en järngryta, täck med vatten och koka i minst 30 min. Jag lät även denna gryta koka i ca 1 timme.

Mixa med stavmixer till önskad konsistens, ska du få väldigt slät konsistens så får du mixa ganska länge, och grytan bör ha kokats ganska länge. Till lite äldre bebisar som klarar lite bitar så behöver koktiden inte vara lika lång.

Portionera ut i burkar och frys in.

Denna rätt kan du ge från att ditt barn börjat äta hela portioner mat.

Det blev även två fruktpuréer ikväll. Favoriten kiwi/päron och en ny fruktpuré som jag testade att laga förra veckan, papayapuré! Jag tyckte dock att den blev bättre när jag gjorde den förra veckan, då hade jag i äpple, päron och papaya. Idag hade jag bara päron och papaya. Plus att papayan inte var helt mogen, vilket den bör vara.

Så här kommer recept på den jag gjorde förra veckan istället.

1 papaya

4 stora, söta päron

2 äpplen


Skala allt och kärna ur, lägg allt i kastrull, rör under uppvärmning tills frukten har vätskat ur och kan börja koka. Koka på svag värme i minst 30 minuter. Även här är det lättare att få slät konsistens om det får koka länge.

Ibland kan man få hälla på några msk vatten, t.ex om frukten är lite omogen och inte vätskar ur så mycket. Mixa med stavmixer till önskad konsistens, späd med lite vatten om det blir för tjockt.

Båda puréerna har jag gett till lillStina från att hon börjat smaka på mat och frukt, men man ska vara lite försiktig med kiwi, det kan vara lite skarpt för dom små magarna, testa med lite i taget.


158 comments to 13 portioner mat, 7 burkar fruktpuré.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>